Om BarlindBeer

Så startade det

BarlindBeer AB är ett småskaligt bryggeri som startade våren 2015 av Jonas Barlind på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Efter att ha arbetat flera år som forskande kemist inom läkemedelsindustrin och därefter som miljökonsult bestämde sig Jonas för att låta hobbyn hembryggning ta över yrkeslivet. Många faktorer låg bakom det stora beslutet men den utlösande faktorn var den hedrande första platsen i "IPA Homebrew Competition" som arrangerades av Pot Belly Brew Shop, En Öl & Whiskymässa, BrewDog Bar GBG samt Beerbliotek. Så fantastiskt roligt när andra uppskattar det man bryggt. Läs mer om tävlingen.

Till tävlingen bryggdes det på ett hemmabyggt bryggverk som liknar Braumeistern som används idag. IPAn som bryggdes då är dessutom mycket lik Ten Island.

Bryggeriet

I dagsläget används två tyska bryggverk från Speidel, en Braumeister på 50 liter och en på 200 liter. Det stora bryggverket har anpassats så att drygt 300 liter kan bryggas åt gången. Jäsningen sker i fyra stycken 400-liters temperaturstyrda tryckankar från NFE Brew. Beroende på vad som bryggs kan tankarna fyllas med en alternativt två bryggningar.

Flasktappning görs med hjälp av en egenbyggd mottrycksfyllare med fyra munstycken. Efter fyllning kapsyleras flaskorna med en tryckluftsdriven kapsyleringsmaskin och därefter datumstämplas kapsylerna för hand. Den färdiga ölen förvaras slutligen i kyllagret i väntan på leverans till kund.

Målsättning

BarlindBeer har som målsättning att tillverka god öl av hög kvalitet, såväl lättöl, folköl som starköl, samt sträva efter att bedriva ett ekologiskt hållbart företagande för att minimera negativ miljöpåverkan. En del i detta är exempelvis att den förbrukade malten (drav) från bryggningarna lämnas till öns grisar för att där tjäna som föda. Vidare så sker alla lokala transporter fossilfritt med en eldriven flakmoped.

Top
Copy link
Powered by Social Snap