Om BarlindBeer

Så startade det

BarlindBeer AB är ett småskaligt bryggeri som startade våren 2015 av Jonas Barlind på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Efter att ha arbetat flera år som forskande kemist inom läkemedelsindustrin och därefter som miljökonsult bestämde sig Jonas för att låta hobbyn hembryggning ta över yrkeslivet. Många faktorer låg bakom det stora beslutet men den utlösande faktorn var den hedrande första platsen i "IPA Homebrew Competition" som arrangerades av Pot Belly Brew Shop, En Öl & Whiskymässa, BrewDog Bar GBG samt Beerbliotek. Så fantastiskt roligt när andra uppskattar det man bryggt. Läs mer om tävlingen.

Till tävlingen bryggdes det på ett hemmabyggt bryggverk som liknar Braumeistern som används som testbryggverk idag. IPAn som bryggdes då är dessutom mycket lik Ten Island.

Bryggeriet

I bryggeriet används ett tvåkärlsbryggverk på 600 liter, Brewtower 600, samt ett testbryggverk på 50 liter, Braumeister 50. Jäsningen sker i fyra stycken 400-liters temperaturstyrda tryckankar från NFE Brew.

Flasktappning görs med hjälp av en halvautomatisk mottrycksfyllare med fyra munstycken. Kapaciteten ligger på cirka 700 flaskor/timme. Maskinen matas med fyra flaskor i taget och under en cykel sker CO2-purge, fyllning, kapsylering och avsköljning automatiskt. Därefter datumstämplas kapsylerna för hand. Den färdiga ölen förvaras slutligen i kyllagret i väntan på leverans till kund.

Målsättning

BarlindBeer har som målsättning att tillverka god öl av hög kvalitet, såväl lättöl, folköl som starköl, samt sträva efter att bedriva ett ekologiskt hållbart företagande för att minimera negativ miljöpåverkan. En del i detta är exempelvis att den förbrukade malten (drav) från bryggningarna lämnas till öns grisar för att där tjäna som föda. Vidare så sker alla lokala transporter fossilfritt med en eldriven flakmoped.

Top
Copy link
Powered by Social Snap